Fons d'imatges de l'arxiu del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà
Olesa de Montserrat

Fons d'imatges
    XX-XXI
    Local tancat
    Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Carrer de l'Església, núm. 39
    Jordi Piñero Subirana

Arxiu de fotografies del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (CMRO) aplegat fonamentalment a partir de les còpies que s'han fet en les diverses exposicions que ha organitzat el centre. Consta d'unes 3.000 fotografies en paper, de formats diversos, les quals documenten fonamentalment els treballs de recerca arqueològica i sobre el patrimoni que, durant els seus anys d'existència, ha portat a terme el CMRO. També es conserven uns 300 clixés de vidre recuperats de cal Bas (al carrer Coscoll). Corresponen a fotografies fetes pel fotògraf Gunfaus, entre els anys 1912-16, i presenten escenes característiques d'Oles amb imatges de molt bona qualitat. A l'Arxiu Històric d'Olesa es conserva còpia d'aquestes imatges. Actualment l'arxiu de fotografia del CMRO està en procés d'ordenació i classificació.

L'excursionisme té una llarga tradició a Olesa, des dels anys 1930, quan un grup de joves van iniciar una secció de la Unió Excursionista de Catalunya que, durant uns anys, va ser molt activa en l'exploració i la recerca arqueològica i geològica de l'entorn. L'any 1981 una part dels membres de la secció de la UEC es van escindir, junt amb altres excursionistes aleshores afiliats a la Secció d'Investigacions Subterrànies (SIS) del Centre Excursionista de Terrassa, i van fundar el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Des d'aleshores aquesta entitat ha portat a terme la major part d'estudis històrics i intervencions arqueològiques a Olesa i el seu entorn. Des del 1984 ha estat reconegut com a centre col·laborador de la Generalitat en l'àmbit del patrimoni cultural.