Fons arqueològics de Rajadell al Museu Comarcal de Rajadell
Rajadell

Museu Comarcal de Manresa

Col·lecció
    Generalitat de Catalunya. Dipòsit al Museu Comarcal de Manresa
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Conjunt de fons arqueològics dipositats al Museu Comarcal de Manresa per la Generalitat, procedents de diverses excavacions i prospeccions efectuades a Rajadell:
    MCM 410. Lot de materials recollits en superfície de la prospecció feta per Jordi Piñero en el marc dels treballs del PEP 1993 al probable jaciment romà de Monistrolet de Rajadell, 1993 (només 2 o 3 fragments de ceràmica) (correspon al jaciment fitxa 133)
    MCM 409 . Lot de materials recollits en superfície de la prospecció feta per Jordi Piñero en el marc dels treballs del PEP 1993 a la vil·la romana de Sant Amanç, (correspon al jaciment fitxa 136)
    MCM 420. Lot de materials de l'excavació de la vil·la romana de Sant Amanç, 1994 - 98 (dirigida per Albert Martín, Arqueociència) (correspon al jaciment fitxa 136)
    MCM 402. Lot de materials de l'excavació de l'església romànica de Sant Simeó de Centelles. Campanya 1988-89 (dirigida per Eduard Sànchez i Marc Torras) (correspon al jaciment fitxa 5). D'aquesta campanya i jaciment, el museu té fitxada específicament una llàntia medieval sencera (MCM 452). Es tracta d'una llàntia circular, de base plana i un gran bec modelat, d'argila a torn vidrada (amb vernís blanc estannífer), de 3 x 7 cm., datada de finals del segle XIV o inicis del segle XV, ingressada al museu el 1991.
    El mosaic de la vil·la romana de Sant Amanç (MCM 421) disposa de fitxa apart en aquest inventari (fitxa 177). També un conjunt de quatre taules barroques del Museu, procedents de l'església parroquial de Rajadell (fitxa 137)
    D'altra banda, el Museu Comarcal de Manresa també conserva, al seu magatzem de la plaça de la Reforma, elements arquitectònics que inclouen relleus en pedra dels escuts dels Cardona i dels Rajadell. La seva procedència més probable són les esglésies enderrocades del Carme i de Sant Domènec de Manresa. En tot cas, son peces de Manresa, no de Rajadell.

La Foto 1 correspon a la llàntia medieval de Sant Simeó de Centelles (cedida pel Museu Comarcal de Manresa). La Foto 2 correspon a un escut de pedra dels Rajadell del magatzem del Museu Comarcal de Manresa (obtinguda a El Pou de la Gallina.cat, revista manresana digital, 2.4.2019; foto: Josep Llobet)