Finestra gòtica de cal Segura
Olesa de Montserrat

Carrer Ample, núms. 18-20

XV-XIX
    Pla Especial de Protecció d'Olesa de M (14/06/94)
    Jordi Piñero Subirana

Finestra gòtica que es conserva en una antiga casa pairal de dimensions considerables. La casa està situada a la cantonada del carrer Ample amb el carrer Paula Montal i actualment es troba dividida en dos habitatges. Tot i que l'origen és medieval, l'edifici actual adopta les característiques d'un gran casal ampliat preferentment al segle XIX. Consta de planta baixa més dos pisos; el segon amb balcons i el tercer amb una galeria formada per grans arcades amb baranes d'obra calada. Com a element puntual al costat d'un dels balcons de la primera planta s'ha conservat una petita finestra gòtica amb arc trilobulat. Es tracta d'un tipus força característic de les construccions del segle XV. Li manca el carreu corresponent al brancal del costat del balcó.

La casa conserva enteixinats de l'any 1577. Recentment hi ha aparegut també una porta amb marc de guix i llinda apuntada amb la inscripció "Mesa d'abril".

Es tracta d'un casal d'època medieval (la finestra gòtica es podria datar al segle XV) amb successives ampliacions, sobretot als segles XVIII-XIX (segons el Cadastre, la construcció principal és del 1730). L'any 1995 en el transcurs d'unes obres de reforma de la façana va aparèixer la finestra gòtica, que anteriorment estava completament tapada.

ARGELICH, Jordi (1995). "Recuperació d'una finestra gòtica", a Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Butlletí mensual, núm. 58 (octubre).