Festa Major d'Estiu
Sant Esteve de Palautordera

Pels carrers del nucli antic de Sant Esteve de Palautordera

Lúdic/Cultural
    Daniel Gutiérrez Espartero

Sant Esteve celebra el primer cap de diumenge d’agost la Festa Major de la localitat en honor al seu patró.

El dies anteriors a la festa, es netejaven i arreglaven els carrers i les places de la vila. A principis de segle XX, l’envelat s’aixecava a la plaça de l’Església i consistia en un tenderol al costat de dues grans moreres que abrigaven tota la plaça.  Anys més tard, l’envelat s’instal·laria a l'actual plaça Nova (antigament del Comte del Montseny).

La festa principal començava el diumenge amb un ofici solemne i una processó en honor a sant Esteve, a la qual assitien les autoritats locals, les de Santa Maria i la Guardia Civil. A continuació hi havia audició de sardanes a la plaça de l’església o a la plaça Comte del Montseny, tradició que no va deixar de celebrar-se un cop acabada la Guerra Civil Espanyola.

Tanmateix, els espectacles més esperats eren els balls i els concerts de festa major, en el quals tocaven les orquestres de més renom del moment.

Com que la Festa Major era la celebració més important de l’any, era costum lluir les millors gales i que les joves estrenessin un vestit. Es coneix que abans de la Guerra Civil es feien concursos d’elegància (1933). Elegància que, per altra part, era indispensable per accedir als locals on se celebraven els actes. A la nit s’assistia a l’audició de les selectes serenates en honor de les autoritats i de la població en general, que donaven pas als lluïts balls de gala.

En el programa d’actes tampoc no faltava la representació d’una obra de teatre  i un partit d’handbol al pati de les escoles. La festa s’acabava el dilluns amb un gran festival infantil per a la quitxalla i a la nit es clausurava amb un ball de tarda i un gran sarau de fi de festa.

Actualment la Festa Major d'Estiu continua sent la gran festa de Sant Esteve de Palautordera. La seva durada ha augmentat a 4 dies i continua celebrant-se el primer cap de setmana d'agost. Tot i que es mantenen actes i esdeveniments que són de caràcter ja tradicional com és la representació teatral, el partit de handbol o el ball de gala, el programa de Festa Major és ple de nous actes i esdeveniments enfocats a tots els públics.