Festa Major
Sant Adrià de Besòs

Sant Adrià de Besòs

XX-XXI
    Activitat vigent
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Festa patronal dedicada a Sant Adrià màrtir que se celebra a l'entorn del 8 de setembre, coincidint amb la data del santoral. Si als inicis tenia un caràcter eminentment religiós, al llarg dels anys ha anat adquirint nous significats, i actualment és una festa de cohesió social i cultural. Així doncs, tot i conservar-se la data de Sant Adrià com a dia de festiu, i celebrar un ofici en honor a ell, on es canten els goigs, la festa es caracteritza per un seguit d'activitats organitzades des de l'Ajuntament i diferents entitats del poble. Es tracta d'una nombrosa varietat d'actes, de tipus cultural, popular, esportiu, gastronòmic; i per a tots els públics. D'entre elles, canviants al llarg dels anys, se'n destaquen algunes que perduren fixes en la programació: el pregó, encarregat sempre a algun personatge il·lustre del poble; el correfoc; la cercavila de gegants; i el castell de focs que tanca la festa. D'uns any cap aquí, des del 2000, els pastissers elaboren el pastís de l'arc de sant Adrià i el venen.

Inicialment, la festa consistia en una missa solemne on tenia lloc l'adoració de la relíquia i el cant dels "Goigs a Sant Adrià". Tot i atribuir-li un caràcter clarament religiós, cal destacar el seu tret més agrari, doncs com sabem, la població adrianenca als seus inicis es dedicava a l'explotació agrícola, i els inicis de setembre coincideixen amb la fi de les tasques del camp, l'emmagatzematge de les collites i la preparació dels sembrats per a la nova temporada. D'aquesta manera, la Festa Major es podria encaminar a la celebració de les bones collites i a la demanda d'una bona temporada següent. Partint d'això, podem especular la celebració d'aquesta data des dels mateixos inicis de la història de la població. Tot i així, els primers indicis documentals que en tenim, segons J. Rovira i Costa, daten del 1845, quan en una llibreta de despeses de l'Ajuntament s'hi va anotar: "Pel gasto de la orquestra d'en Aleix Puig que va tocar a la funció de l'Església i Processó de la festa de Sant Adrià, titular del Poble: 150 rals de Velló. Per la cera de la Festa Major: 30 rals de velló." El següent document que conservem data del 1896, i correspon a una carta escrita per l'alcalde de Sant Adrià convidant a l'alcalde de Badalona a les festes del poble. Així mateix, el programa més antic que es conserva a l'arxiu data de l'any 1939. Des de llavors, podem afirmar que la Festa Major s'ha celebrat ininterrompudament (amb excepció de la pandèmia provocada per la Covid-19), tot i que amb certs canvis propis al llarg de la seva història. El canvi més significatiu podria ser l'envelat, imatge típica de la majoria de festes majors, que canvià amb l'arribada de la democràcia, on s'apostava per una festa major popular, i la celebració a les places i espais oberts n'era la materialització

ASAB (1) UI. 433, exp.1. ASAB (1) UI. 425. LLANÉS GUTIÉRREZ, F. (1950): Viaje a San Adrián de Besós. Guía práctica y curiosa de la población. Viure Sant Adrià de Besòs. Butlletí d'informació municipal. Núm. 33, setembre 1984. Viure Sant Adrià de Besòs. Butlletí d'informació municipal. Núm. 3, juliol-agost 1992 (III Època). Viure Sant Adrià de Besòs. Butlletí d'informació municipal. Núm. 5, octubre 1992 (III Època).