Festa de Sant Bernat
Olesa de Montserrat

Plaça Nova

Festa desapareguda.
    Sense accés
    Jordi Piñero Subirana

Sant Bernat és copatró de la vila d'Olesa i antigament es feia una festa en honor seu, el 20 d'agost, que ja s'ha perdut. Segons explica Mn Josep Duran (Olesa aimada: 137), el sant tenia una imatge a l'església parroquial però era petita i no gaudia de gaire devoció. Pel fet d'haver sortit airosos d'una tempesta, els olesans volien instituir una diada festiva a un sant que els protegís de les calamitats, i el consell municipal va decidir elegir el sant a sorts. El guanyador del sorteig fou sant Bernat, però com que era poc apreciat els prohoms van decidir tornar a fer el sorteig, que va donar el mateix resultat, i encara el van tornar a repetir una tercera vegada amb idèntic resultat. D'aquesta manera els membres del Consell no van tenir altre remei que instituir a perpetuïtat la diada de Sant Bernat com a festiva i declarar-l'hi un "vot de poble". Per aquesta festa s'organitzava una fira durant dos o tres dies que ocupava els carrers i places al voltant de l'església i gaudia d'una gran concurrència. La fira es va continuar celebrant fins ben entrat el segle XX, bé que reduïda a la plaça Nova.

SAUMELL OLIVERAS, Joan i altres (1981) Olesa aimada. Unió Excursionista de Catalunya (Olesa), p. 137-140, 175