Farinera
Sant Quirze de Besora

Rambla de la Concepció, 38
    Emplaçament
    A la part nord de la Rambla de la Concepció o carretera C17-7 al costat de la finca núm. 36 i delimitant amb el carrer Domingo per la part posterior
    567,6

42.101703158104
    2.2161391410965
    435186
    4661365
    08237 - 152
    1890
    Regular
    Farinera abandonada i fora d'ús. Conserva encara l'edifici industrial i el recinte que hi donava accés amb la sitja i la nau industrial. Presenta els revestiments caiguts, els vidres trencats i la coberta amb importants filtracions d'humitat i d'aigua. Els edificis que l'envolten tenen un estat de conservació similar. Actualment la finca està en venda.
    5215406DG3651N0001LL
    Pere Cascante i Torrella

Es tracta d'un edifici de planta rectangular i tres plantes pis amb coberta a dues vessants de teula ceràmica i amb el carener paral·lel a la façana. En un costat hi ha la torre o la sitja d'emmagatzematge i del munta càrregues coberta amb teulada a quatre vessants i en la qual hi té annexionada una segona nau també de tres plantes. Cascuna de les plantes estan ocupada per 5 finestres rectangular amb amplies vidrieres llevat de la torre del munta càrregues i de la sitja que estan formades per una sola finestra rectangular allargassada. La segona nau que hi ha adossada hi ha dues obertures en casa planta. L'estructura de l'edifici és de maó ceràmic i ciment pòrtland amb les parts decoratives de maó. L'estructura dels forjats es amb bigues de formigó.  Al costat de l'edifici de la farinera hi ha la casa o xalet de l'amo de planta rectangular, dues plantes i unes golfes amb coberta a quatre vessants i amb galeries obertes a la banda de llevant formades per balcons d'obra ceràmica. les obertures es concentren a les façanes de migdia i també de ponent. sembla que correspon amb una construcció dels anys quaranta o cinquanta. Altres construccions serien un seguit de naus que envolten el recinte i que serien emprades com a magatzems i derivats de la farinera.

Conjunt arquitectònic que mereixeria ser protegit i inventariat com a element de l'arquitectura industrial de Sant Quirze de Besora i com a testimoni del passat.

Construïda cap als anys vint o trenta del segle XX sembla que pertanyia a la família Rierola ja que entre els papers recuperats a l'arxiu hem trobat referències a aquesta farinera, així com també els comptes que portaven i alguns albarans. Caldria investigar més a fons aquest edifici que data de 1840 i va tenir us fins a mitjans dels anys 1980.

SERRALLOANGA, URQUIDI, JOAN; 1998. Sant Quirze de Besora de 1714 a l'actualita. Eumo editorial

AMQ. Fons Rierola 1828-1960- Carpetes 1-12