Fàbrica d'El Tint
Avinyó

Avinyó
    400 m al nord-est del cementiri d'Avinyó

Marc Cucurella Pinilla

Conjunt de la fàbrica d'El Tint sobrenom que es donà a la fàbrica Mateu, composat de la nau principal (que ara s'usa de magatzem per l'Ajuntament) al centre del conjunt, la nau del forn (on el sostre ha cedit i queden només les parets perimetrals i la xemeneia) a ponent, la bassa de l'aigua per poder fer funcionar la maquinària a tramuntana, i, finalment, l'edifici que servia d'habitacle per alguns dels treballadors a llevant.

Fàbrica destinada en els seu orígens a la confecció de teixits de cotó. El seu creador va ser Antoni de Barnola i es féu construir la fàbrica, segons Mossèn Tresserra, a un paleta d'Artés anomenat Miquel. L'edifici va ser beneït pel mossén Miquel Ballart a 18 de novembre de 1898.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.