Fàbrica Ca la Mecànica
Navàs

    Bages
    Passeig Ramon Vall, 48. Navàs
    369

    Coordenades:

    41.90065
    1.8777
    406909
    4639355
    Número de fitxa
    08141 - 416
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Regular
    Taques d'humitat i lleguers despreniments al revestiment exterior.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 27.EA. Nivell 3. Parcial
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    7095109DG0379N0001AB
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Nau industrial aixecada a la dècada de 1920 com a petita fàbrica tèxtil i emplaçada en una cantonada del Passeig Ramon Vall. Es tracta d’una construcció funcional, de planta rectangular i desenvolupada tan sols en planta baixa.

    La façana que dóna al Passeig s’ordena a partir de tres obertures de proporcions verticals i queda coronada per un frontó i acroteri que sobresurt a la part central. La façana sud presenta set finestrals de tipus fabril, idèntics als de l’altra façana, els quals queden intercalats per tres grans portalades. Els paraments de l’edifici són revestits amb un aplacat que simula carreus encoixinats, mentre que els finestrals són obrats amb fusteria de morter i peces de vidre.

    A inicis del segle XX s’instaura la primera fàbrica tèxtil a Navàs: la fàbrica de cal Forcada (1901). No és fins l’any 1913 que s’hi instal·la una nova industria: la serradora Victori i Companyia. Quatre anys més tard va aparèixer la primera fàbrica de teixits i dues indústries auxiliars del tèxtil, una de corrons per a filar i l’altra de laca colorant. Totes van ser muntades per navassencs i, a excepció de la darrera, duraren poc temps.

    Els anys 1920 Navàs conegué una forta expansió industrial quan, al llarg del decenni, es van arribar a muntar unes quinze fàbriques de teixits de cotó. Eren petites, amb cinc o sis telers, i per això van tenir una curta existència. El període més esplendorós va ser entre els anys 1923 i 1930. Hi havia de 7 a 10 indústries, de les quals sis funcionaven contínuament.

    Una d’aquestes petites fàbriques es trobava a la nau de Ca la Mecànica, la qual va tenir més tard l'ús de taller mecànic d'on prové el seu nom.

    BADIA, J.M. (1988). “Navàs”, Història del Bages, Volum II. Edicions Parcir. Manresa, p. 169.

    CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 27.EA