Estendard de la "Sociedad Coral La Unión - La Bauma de Castellvell y Vilar"
Castellbell i el Vilar

C. de Joaquim Borràs, 40

Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
    Jordi Montlló i Joan Valls

Estendard clàssic que penja d'una vara horitzontal que alhora penja d'una de vertical. Està fet de roba avellutada en vermell ribetejada amb una franja daurada. L'emblema central, en forma de rombe i sobre fons verd s'hi pot llegir "LA UNION", brodat en daurat. Al centre s'hi veuen dues mans encaixades. Fora l'emblema i a la part alta de l'estendard, s'hi llegeix "Sociedad Coral" i sota l'emblema: "BAUMA DE CASTELLBELL Y VILAR"; també brodades amb lletres daurades. Per sota, l'estendard es fa més estret i hi ha brodat l'escut del municipi.
    A la part posterior, hi trobem brodat en groc l'any 1903.

En contraposició al Cor del Casino de la Bauma, controlat per l'amo de la fàbrica, els de la Unió eren els independents del barri i és trobaven a la seva seu social, a la casa que posteriorment coneixerem com a cal Picarrocs, la lleteria de la Bauma.
    Fou allí on possiblement s'originà la Colla de Bastoners de la Bauma, que reprengué les seves actuacions un cop passada la Guerra Civil, encara que per poc temps. Posteriorment, un dels seus components, el senyor Jaume Sánchez, després d'intentar infructuosament que els directius de la Capella de Música Burés l'ajudessin a revifar la tradició del Ball de Bastons, va començar a ensenyar-lo als alumnes de l'escola parroquial del Vilar, entre els anys 1961 i 1973, per convertir-se posteriorment en l'actual Agrupació de Bastoners de Castellbell i el Vilar, que manté la tradició.

GORDI, Rosa (2008). Els estendards del Casino de la Bauma; dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 322, abril de 2008, pp. 14 i 15.