Esteles funeràries discoïdals
Pujalt

XIII-XVIII
    BPU. Catàleg de Patrimoni del POUM, 2007.
    Ajuntament de Pujalt. Pl. de Sant Andreu, 5 08282 Pujalt
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Al costat del cementiri i de l'església de la Guàrdia Pilosa s'hi localitzen set esteles funeràries discoïdals. Es tracta de monuments funeraris fets de pedra, amb la part superior amb forma de disc sobre una base trapezoïdal. A la part frontal hi ha gravades creus i d'altres motius, alguns no identificats a causa de l'erosió. Estan col·locades sobre un suport de ferro que en permet la rotació.

Estan acompanyades d'un cartell identificatiu.

Es tracta de set esteles de forma discoïdals localitzades a l'antic cementiri, darrere l'església de Sant Jaume, les quals es van museïtzar l'any 2007 per tal de ser visitades. Aquest tipus d'element indicatiu d'una sepultura al subsòl, és utilitzat a Catalunya des del segle XII i fins el segle XVIII, sense canvis estilístics evidents que permetin una distinció clara entre les primerenques i les últimes, per tant es tracta d'esteles de difícil adscripció cronològica. Com a motius decoratius poden presentar diferents símbols com creus, motius geomètrics, escuts o símbols d'oficis.

Catàleg de Patrimoni del POUM. Ajuntament de Pujalt, 2007.