Espai Ateneu (Antic Ateneu de Sant Vicenç)
Sant Vicenç de Castellet

A la plaça d'Anselm Clavé cantonada carrer Creixell.

XXI
    Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet
    María del Agua Cortés Elía / OPC

L'edifici de l'Ateneu ocupa tota l'amplada de la plaça Anselm Clavé. L'antic edifici que exteriorment ja mostrava el seu caràcter d'edifici públic i social, amb grans finestrals que proporcionaven llum a les sales interiors del cafè. L'edifici antic era de planta baixa i pis, amb una sala a la planta baixa on hi havia el cafè, amb finestres allargades rematades amb arc carpanel i vidres petits. Al pis destacava la tribuna a modus d'eixida que ocupava tota l'amplada de la planta. L'edifici va patir un incendi que va fer malbé part de l'estructura de l'edifici. No conservava elements decoratius singulars ni a l'exterior ni a l'interior. El nou edifici manté l'estructura exterior, però amb factura moderna.

L'antic edifici construït el 1888, molt malmès, va ser enderrocat i substituït per un edifici de nova planta inaugurat el 2015.

L'antic edifici de l'Ateneu va ser enderrocat l'any 2007, degut al mal estat general, i al seu lloc s'ha construit un complex cultural anomenat Espai Ateneu, convertint-se en un centre cultural que acull la Biblioteca Salvador Vives i Casajuana (depenent de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona), l'auditori Maria Carme Grauvilardell i altres espais culturals d'ús públic. El nou edifici va ser inaugurat el març de 2015, obra de Batllori & Trepat Arquitectes. L'antic edifici, anomenat en els seus inicis Teatre Saló Espanyol i més tard Casino de Sant Vicenç, va ser el local social de Sant Vicenç. El Casino va ser construït sobre una antiga bòbila que es trobava a l'actual plaça i cases que donen al carrer Sant Joan a finals del segle XIX, ja que l'edifici ja existia al 1888 i el 1902 es feia teatre. Durant els anys 1910 i 1911 es projectaven pel·lícules per quaresma, amb una màquina llogada que funcionava amb gas acetilè (l'electricitat va arribar el 1912). L'any 1920 a l'antic Casino es va fundar la Societat Ateneu amb la fusió de les societats Joventut Vicerense i Centre Comercial Benèfic, conjuntament amb els membres del Casino. Un dels primers acords de la nova societat va ser adquirir el local que ocupava el casino, per reformar-ho i construir un nou local i el cafè. El 1925 es construí el local del cafè i l'any 1945 es va inaugurar la sala de ball i activitats culturals. Es van celebrar diferents comèdies i sarsueles molt ben acollides. També es feia ball al local del Bloc Liberal, actual cafè Bonavista, fins que el 1930 un incendi el destruí. Sembla que, el 1931, la Societat Ateneu “tenia una escola mixta d'uns 40 alumnes amb servei de biblioteca” (Suades, 2015).Posteriorment es va utilitzar, fins la dècada del 1970, tancant-se definitivament el 6 de gener de 2004. L'històric Ateneu estava compost pel cafè i la sala de ball, que va ser un dels llocs més populars de la comarca durant la dècada dels 50, 60 i 70. Per l'Ateneu han arribat a passar artistes de renom com per exemple Lluís Llach, Josep Guardiola, Dyango, Camilo Sesto, Manolo Escobar, Antonio Machín... grups també prou importants com Los Brincos o Los Sírex i d'altres personalitats com ara Josep Lluís Núñez o Nicolau Casaus.

VILA, M. (2000). Sant Vicenç de Castellet. Fets polítics i històrics. Gent santvicentina. Ed. El Farell. Sant Vicenç de Castellet. LARGO, J. (2004). L'Ateneu. El Breny nº 295, març 2004. SUADES, Jordi i BONVEHÍ, Jordi (2015) L'espai Ateneu. Història de la Societat Ateneu i la Biblioteca Salvador Vives Casajuana. Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet.