Església de Garraf

Pça. de l'Església s/n. Garraf

Bisbat de Barcelona. c/ Bisbe, 5. Barcelona-08002.
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici de planta força convencional dins dels paràmetres de l'arquitectura religiosa, donada la relativament recent data de la seva construcció, a mitjans del segle XX. L'església presenta planta de creu llatina, amb cobertes de teula a doble vessant i paraments exteriors arrebossats i encalats. En els seus peus s'identifica un porxo, situat a la banda esquerra, que dóna accés a l'entrada principal i que està conformat per arcs de mig punt. A la banda dreta se situa el campanar, de planta quadrada amb els angles aixamfranats, que disposa d'una obertura d'arc de mig punt en cadascuna de les seves cares, així com d'una cornisa superior i d'una coberta de pavelló d'obra. Pel que fa a les façanes laterals, l'esquerra presenta un seguit d'arquacions cegues que ocupen la meitat inferior del parament, mentre que la dreta és llisa; en ambdues s'identifiquen diverses finestres -també amb forma d'arc de mig punt- que proporcionen llum natural a l'interior del temple.

El Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges no inclou aquest edifici.

L'actual església del Garraf va ser consagrada l'any 1955 pel bisbe de Barcelona, monsenyor Jubany. Està dedicada a Santa Maria Estrella del Mar i va ser construïda gràcies a les aportacions particulars de Garraf i, especialment, de Santiago Güell, baró de Güell.

MATEOS, R. (2003) "Història de Garraf". Sitges