Encenser i Naveta
Sant Pere Sallavinera

Església parroquial de Sant Pere Sallavinera

Bisbat de Vic
    Núria Cabañas

Encenser d'argent format per una base plana a partir de la qual s'aixeca el cos en forma de copa decorada amb una sanefa d'arcades. La part superior té forma de temple de quatre cossos. El primer cos presenta una galeria d'arcs peraltats amb obertures circulars a la part superior. El segon cos actua com a element de transició amb diverses torres a mode de minarets algunes dels quals estan tancats amb cúpules. El tercer cos està format per un espai quadrangular amb el mateix tipus d'obertures que el primer pis. Tota l'estructura està coronada per una torre amb cúpula rematat per una anella on s'inserien les cadenes. L'encenser està relacionat amb la naveta, objecte d'argent en forma de nau, sense decorar i que s'obre per una dels extrems amb un pom decorat amb motius figuratius. El cos s'uneix amb el peu esgraonat de base circular sense decoració.

El encenser era emprat en els actes litúrgics per cremar encens i el fum que se'n desprèn simbolitza l'ascens cap a Jesucrist i la naveta era el recipient on es guardava l'encens en pols.