Els Pous
Castellet i la Gornal

Els Pous. Sud de Sant Marçal
    Des de Sant Marçal agafar el camí dels Pous

XVI-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Masia d’origen medieval consolidada en època moderna i contemporània. Està formada per diferents volums annexes amb un pati central tancat pels mateixos. El volum situat més a ponent és de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. La façana mostra una composició simètrica. A nivell de planta baixa s’obre un portal d’arc de mig punt adovellat i diverses finestres d’arc pla amb ampit de pedra. A l’alçada del primer pis, a l’extrem esquerre hi ha un antic rellotge de sol pintat. A l’extrem de llevant hi ha un segon volum de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. Consta de planta baixa, pis i golfes amb tres obertures d’arc pla per planta. Davant la façana s’hi adossa un pati porxat mitjançant arcs rebaixats de maons col·locats a mode de sardinell. Ambdós volums estan units per un cos de planta baixa amb accés independent. Davant hi ha un espai enjardinat tancat per una balla d’obra amb dos pilars de maons que delimiten la zona d’accés al recinte. La zona posterior del recinte i als laterals s’observen diversos volum a diferents alçades i tipus de coberta d’una sola planta amb diverses obertures d’arc pla que delimiten el recinte tancat del Pous. Els murs estan arrebossats i pintats de blancs.

No s’ha pogut accedir a l’interior.

Segons un capbreu de 1656 de Josep Mulet, del mas Mulet (actual Cal Colomer) s’especifica que la finca de Josep Mulet afronta amb altres finques, entre les quals hi ha la de Francesc Barceló del Pous. Tenint en compte que la família Barceló era propietària dels Pous, ja apareix documentada en un rubrica de l’any 1577 també amb el nom de Francesc Barceló.