Els Gegants Moros

Palau del Rei Moro
    Palau del Rei Moro, C./ d'en Bosc, s/n, Sitges 08870

Agrupació de Balls Populars de Sitges.
    Laia Massansalvador Soler

Els actuals Gegants Moros de Sitges són una reproducció fidel del Gegants Moros d'en Querol de 1840, realitzada l'any 1978. Els constructors foren sitgetans vinculats a l'Agrupació de Balls Populars de Sitges i la seva confecció va fer-se en un magatzem situat al carrer Santa Bàrbara. El dia de la seva inauguració, el gegant vestia una túnica grisa clara amb ornamentacions marrons i daurades, duia una faixa vermella a la cintura adornada amb una xarxa gris i daurada, al cap hi duia un turbant blanc i vermell. Amb la mà dreta subjecta un ceptre amb el relleu de l'escut de Sitges. El gegant fa 420 cm d'alçada. La geganta lluïa un vestit blanc i, sobreposades, una faldilla i una capa de colors marró i vermell, estampades amb motius florals i rivetades amb una sanefa daurada. A la mà dreta hi duia un ram de flors. La geganta fa 410 cm d'alçada. Els noms que duien els gegants moros de Sitges eren, La-hia i Fa-luch. Actualment els geganters que els fan ballar duen pantalons blancs camisa blau cel i faixa vermella.

Els geganters de l'Agrupació han fet diversos treballs de restauració, al 1985 i al 1989, amb ajuda de modistes sitgetanes. Les coordenades UTM corresponen a les de la seu de l'Agrupació de Balls Populars, al Palau del Rei Moro.

Els actes d'inauguració i estrena dels gegants moros van celebrar-se a l'escola Esteve Barrachina entre el 19 i el 22 d'agost de 1979. Aquests gegants són una reproducció dels gegants moros d'en Querol, que daten de 1840 i sortien per Corpus i per la Festa Major. Foren encarregats a Joan Querol i Cabanyes, però es desconeix si fou per iniciativa privada o bé per encàrrec de l'Ajuntament. Els gegants vestien a l'estil moro; la roba del gegant era de color blanc i blau i el material de què estava fet el de la geganta era de gasa i setí. Destaca el fet que pel fer els caps, es van inspirar en personatges reals, per ella van prendre com a model una pagesa del Mas Nou de Jafre i per a ell un masover de la masia d'en Querol. Se sap que aquests gegants van sortir d'una manera continua fins al 1897, i la darrera aparició coneguda fins ara d'aquests gegants fou per la inauguració de l'Hospital de Sant Joan Baptista el 1912. L'última notícia que se'n té és de 1946; els gegants estan en una masia propietat dels hereus de Josep Robert i Soler, que els adquirí abans de la guerra civil.

AAVV (2001). "Sitges, l'encant de la tradició". Departament de Premsa i Comunicació de l'Ajuntament de Sitges.