El Puig
Malla

Historicista
    XIII-XX
    P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Can Puig és una masia d'origen medieval que va ser reconstruïda al segle XVII. Entre finals del segle XIX i principi del XX s'hi va fer una ampliació d'estil historicista, de manera que aquesta part passà a ser la casa dels amos i la masia quedà com a masoveria. El volum principal és de planta rectangular i s'estructura en quatre crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal descentrat d'arc de mig punt adovellat, amb la clau inscrita l'any "1634" i l'anagrama de Crist. La resta d'obertures de la façana es disposen de forma aleatòria i algunes estan fetes de pedres reaprofitades: "SAGIMON PUIG 1681" i "MARGARIDA PUIG 1636", com el carreu de la cantonada: "SAGIMON PUIG 1687". La façana va ampliar-se vers llevant durant el segle XIX, amb un cos de mateixa alçada i coberta que el principal. En aquest les obertures són arrebossades, ceràmiques i de pedra. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa. A l'interior s'hi conserva un arc de pedra de mig punt que constitueix un vestigi de la casa primitiva. A la part posterior d'aquest volum s'hi va fer l'ampliació historicista, compost per diversos cossos superposats entre els que destaca una torre quadrangular. Les obertures d'aquest volum són de tipologia diversa, com són biforades amb arquets i columneta, amb guardapols, quatrifolis, etc. Aquesta part de la construcció està envoltada per un baluard amb merlets, amb una portalada a la cara de tramuntana d'arc de mig punt de pedra amb un relleu a la clau que conté l'anagrama de Crist. Davant del volum principal hi ha una gran era de lloses de pedra, que segueix cap a migdia amb un paviment de còdols de riu que condueix a un cos annex, on s'observen els brancals de pedra d'un antic portal.

A l'IPA Can Puig consta de dos fitxes, una de la masia i l'altra de la masoveria.

En el manuscrit de les rendes de Sant Pere de Casserres de l'any 1787, hi consta que l'any 1248 Bernat Puig de Malla va tenir un conflicte amb el camarer de Breda pel pagament d'un tribut. També tenim notícia del mas Puig entre les afrontacions de l'honor que estableixen Ferrer de Montrodon i la seva esposa a Ferrer Pellisser l'any 1258. En un capbreu de l'any 1339 hi consta que el mas Puig de Malla pagava un tribut per les seves terres als Vilademany, senyors del castell de Taradell. En el fogatge de l'any 1497 hi consta el Puig, com també el trobem en el del 1553. El 26 de novembre del 1681, la filla del propietari Segimon Puig, Mariàngela Puig, es casa amb Jeroni Aiguaviva Guïves de Lladó. Durant el segle XVIII, entre les propietats del mas hi havia el mas Sabater i Corbateres.

LLOP, I. (2009). Col·lecció diplomàtica de Sant Pere de Casserres. Vol. I-II. Barcelona: Fundació Noguera.
    Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.