El Pla del Rial
Avinyó

Horta d'Avinyó
    20 m a l'oest de la fàbrica Torrentó

Ha estat reformada l'any 2005.
    Marc Cucurella Pinilla

La masia original és de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 760 m2. Té la coberta de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals. L'acabat exterior és arrebossat, conservant la pedra tan de les finestres com de la porta. Ha patit una reforma l'any 2005 conservant-ne l'estructura però reformant-ne l'ornamentació de la façana. A l'alçada del primer pis hi té un balcó. Per la part de migjorn hi té un cos de dues galeries. A l'interior de la planta baixa hi té un celler amb el sostre amb volta. Destaca l'antic molí situat al darrera de l'edifici. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc, tot i que per la part de llevant està tocant a la fàbrica del Torrentó.

Hi ha uns murs visibles a terra, seguint part de la façana que segurament correspondrien a alguna ampliació.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.