Dita popular
La Torre de Claramunt

Vilanova d'Espoia (08789 Vilanova d'Espoia)

Tradició oral
    XIX-XXI
    Aquesta dita és coneguda especialment per les persones de certa edat de Vilanova d'Espoia.
    Raquel Valdenebro Manrique

Entre la gent dels pobles del voltant de la Torre de Claramunt hi havia una dita popular on era anomenat el poble de Vilanova d'Espoia. La dita deia: "A cobrar a Espoia". Aquesta dita també era formulada davant de la gent de Vilanova d'Espoia quan feien acte de presència o quan deien quin era el seu origen. La dita fa referència a aquells pagaments que són impossibles de cobrar, o bé quan algú reclamava uns diners i el seu interlocutor no se'ls volia donar.

Es desconeix l'origen de la dita ni si està associada a cap història verídica o inventada, però podria tractar-se d'una dita relacionada amb algun succés ocorregut als vols del segle XIX, ja que cap dels veïns entrevistats que guarden memòria des de començaments del segle XX a través dels seus pares i avis, ha pogut donar cap referència.