Custòdia
Olost

Església de Santa Maria d'Olost. Nucli urbà d'Olost. Olost

Barroc
    Bo
    Un dels raigs de l'ostensori és trencat i es guarda lligat amb un fil. Manca tota la pedreria original i els buits dels caboixons són pintats de colors verd i vermell; tot i així queda alguna resta de pedra.
    Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

Es tracta d'una custòdia barroca del segle XVIII construïda amb argent, vidre, pedreria, ferro i fusta i amb les tècniques del repussat, cisellat, emmotllat i fosa. Presenta una alçada de 76 centímetres, una amplada de 34 centímetres, un gruix de 23 centímetres i un pes de 3,52 quilos. La base de planta oval, s'inicia amb una peanya discreta i llisa i segueix amb un cos reductor lleugerament convex, decorat amb fulles repussades. Una línia d'incisions separa aquest cos del tor, que és bombat i profundament repussat; el decoren quatre querubins en alt relleu, entre fulles i flors. La sobrebase s'inicia amb fins dibuixos puntejats en roleus, i es desenvolupa en escòcia, decorada amb acanaladures convexes en gota. Una rodella convexa decorada amb fulles cisellades tanca la base. El peu s'inicia amb un gros nus en gerra, decorat amb repussat de fulles, en la part inferior, i d'acanaladures, en la part superior. Un bocell de llorer entre profundes escòcies donen pas a un cos bulbat seguit d'un parell de rodelles. Un gros querubí de fosa, entre roleus calats, tapa l'enllaç entre el peu i l'ostensori. Envolta el vericle un primer cercle de pedreria, del que en surten curts raigs ondulats i rectilinis; un segon cercle de pedreria, que els envolta dóna pas a una faixa de raigs i estrelles, laminats i emmotllats (FONT: 1997).

Segurament aquesta custòdia fou produïda a Barcelona ja que es troba el punxó de Barcelona en la peanya "+BA". La imatge s'ha extret de la fitxa tècnica de la custòdia de l'Inventari de béns artístics del bisbat de Vic.

FONT, Dani (1997). Inventari de béns artístics del bisbat de Vic (inèdit). BDV. 109.