Creu d'en Picarín
Montseny

Camí de Sant Marçal al Puig
    Seguir el camí després del Puig

Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Creu situada a la vora del camí de Sant Marçal al Puig. Es tracta d'una creu llatina metàl·lica fixada a una estructura de pedra de planta rectangular. A la part frontal hi ha un plafó on hi consta "IN MEMORIAM /EUSEBIO PICARIN/ LLACH/ 31 MAYO 1902/ 14 ABRIL 1938/ R.I.P".

Segons l'esquela publicada a la Vanguardia (edició de dimarts, 25 d'abril del 1939) , Eusebio Picarin Llach fou assessinat pel S.I.M a Sant Marçal el dia 14 d'abril a l'edat de 35 anys. A l'article del Dr. Òscar Ferrerons, explica que Eusebi es va lliurar d'anar al front perquè tenia tuberculosi. El mes d'abril va estar hostatjat a Sant Marçal junt amb la seva dona Laura. Un dia s'hi va presentar el Servei d'Intel·ligència Militar junt amb un grup de presos, que van emportar-se a Eusebi camí enllà. En veure que no podia seguir el pas a causa de la malaltia la patrulla el va enviar de nou a Sant Marçal acompanyat per un milicià. Fou aquest qui, a l'indret on hi ha la creu, li va disparar un tret al cap que fou escoltat des de Sant Marçal per la seva esposa. Al cap d'un temps, la família va aixecar la creu al lloc on succeí el tràgic fet.

Hemeroteca de la Vanguardia. Edició de dimarts, 25 d'abril de 1939, pàgina 4.

FERRERONS, O. (2021). Mai Endarrera: Sant Marçal i la Creu d'en Picarín".