Creu del Fossar
Rupit i Pruit

A l'inici del carrer, a la cantonada de ponent de l'antic fossar

XVII/XX
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Creu aïllada situada a l'extrem nord-oest de l'antic fossar de Rupit, damunt del mur que delimita el recinte. Es tracta d’una creu grega de pedra, assentada damunt d’una peanya de planta quadrada decorada amb motllures i casetons en baix relleu. Damunt seu s'erigeix un fust octogonal amb basament i capitell, que sosté un dau gravat amb diverses inscripcions: l’any 1641 (cara nord), una creu patent encerclada (cara est), el monograma de Jesucrist “IHS” amb el símbol del Calvari coronat amb una creu llatina (cara oest) i el nom de Miquel Corriol (cara sud). La creu presenta els extrems dels quatre braços decorats amb flors de lis (símbol de la puresa). En el frontal hi ha la figura de Jesús crucificat, vestit amb el perizoni i amb una cartel·la superior amb la paraula “INRI”. A la part posterior hi ha una corona d’espines.

Aquesta creu fou tallada l’any 1641 per ordre del prevere Miquel Corriol, amb la intenció de presidir l’entrada de l’antic fossar de la vila, que havia estat arranjat aquell mateix any. Posteriorment, la creu fou reconstruïda l’any 1933. Tant la peanya com el dau són part de l’obra original.

BASTARDES I PARERA, Albert (1983). Les creus al vent. Barcelona: Millà, p. 53.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació U46.

SOLÀ COLOMER, Xavier (2006). La reforma catòlica a la muntanya catalana a través de les visites pastorals: els bisbats de Girona i Vic (1587-1800). (Tesi doctoral. Universitat de Girona). Consultat des de http://hdl.handle.net/10803/7887, p. 207.

VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 74-75.