Creu de Can Simon
Fogars de la Selva

Camí de Can Simó
    Veïnat de l’Església

De la creu només en resten els peus collats a la taula del pedró.
    Bisbat de Girona. (Plaça del Vi, 2 – 17004 Girona)
    Jordi Montlló Bolart

La Creu de pedró de l’església de Sant Cebrià, està situada en una cruïlla de camins, a llevant de l’església actual, a mà dreta del camí que mena a Can Simon.

Consisteix en un pilar a mena d’altar, que mesura 1 x 0’75 m de costat, per 1’07 m d’alçada. Està obrada amb pedra granítica de l’indret, falcades amb pedruscall i trossos de maó i rajol. Està parcialment arrebossada amb morter de calç, que amb el pas dels anys es va desprenent del seu suport original. Al damunt de l’estructura, hi ha una taula de granit, plana, tallada en una sola peça que mesura 1’10 m x 0’78 m de costat, per un gruix que oscil·la entre els 0’10 i els 0’17 m d’alçada. Al centre d’aquesta, per la part superior hi ha quatre orificis circulars i un de quadrangular al centre, tots ells simètrics. En els orificis s’hi encaixa la base d’una antiga creu de ferro. En els circulars  s’hi encaixen quatre peus arrodonits, de ferro, soldats a una barra vertical plana que queda encaixada al centre, equidistant. Formen part de la Creu que en algun moment de la història va desaparèixer.

La Creu de pedró de l’església de Sant Cebrià, està situada en una cruïlla de camins, a llevant de l’església actual, però també a mig camí del jaciment situat en el Pla del Reclam, que podria correspondre a l’antiga església de Sant Cebrià, i que situaria el pedró en l’indret més alt on fins fa uns anys s’hi feia la benedicció dels camps i collites.

Un pedró està relacionat amb la benedicció del terme. Normalment s'hi va en processó, després de l'Ofici, que coincideix sovint amb la festivitat de la Santa Creu, el dia 3 de maig. Tot i que acostuma a estar col·locada davant de l'edifici religiós, d’altres se situen dins de les 30 passes simbòliques, que antigament formaven la sagrera o bé en algun indret alt del poble de d'on es pogués beneir tot el terme per tal de protegir-lo de les tempestes, malalties i les malures del camp.