Costums desapareguts relacionats amb el mercat
Granollers

Plaça Porxada

Costumari
    Tradicions en desús
    Jordi Piñero Subirana

Selecció d’alguns dels antics costums més singulars de Granollers, avui ja desapareguts, relacionats amb el típic mercat de la ciutat:

La fira de les noies era per l'Ascensió. El jovent vallesà que desitjava casar-se acudia a la fira i es passejava ostensiblement pels carrers, elles amb la intenció de fer-se veure i ells amb desig de trobar-ne alguna que els agradés. Empraven una forma tradicional de demanda de prometatge molt gràfica i difícil de transcriure. Si ella no refusava el requeriment, iniciaven un festeig ràpid que gairebé sempre acabava en casament. Acudia a aquesta fira una gran gentada i s’hi concertaven molts casaments (AMADES, 1985, II: 971).

MERCAT DE LES CASTANYES. Per tot el Vallès, on no es cullen castanyes, era costum que el dijous abans de Tots Sants les mestresses anessin a mercat a Granollers i hi compressin una bona quantitat d'aqueix fruit; tant se n'hi venia, que el mercat d'aquell dia era conegut pel mercat de les castanyes. Eren torrades a la llar i, quan eren prou cuites, petaven i botien del foc amb gran estrèpit; la mainada les recollia amb joia i deia l'oració (dels goigs de les ànimes) tot recollint-les (AMADES, 1985, V: 634).

AMADES, J. (1985). Costumari Català. El curs de l'any. Barcelona. Edit. Salvat

GARRELL I ALSINA, Amador (1960) Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.