Corral d'en Capdet
Sant Pere de Ribes

Costa del Corral d'en Capdet

Regular
    Presenta deficiències a la coberta i a l'estructura, a més de cert deteriorament causat per trobar-se deshabitada.
    BCIL. PGOU 1982 (Llei 9/93 PCC)
    000306800CF96H0001YQ
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Masia situada al nord del nucli de Ribes. És un edifici aïllat de planta rectangular i quatre crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. El portal d'accés és d'arc de mig punt adovellat i es troba descentrat en el frontis. A la planta baixa hi ha tres finestres d'arc pla arrebossat, mentre que al pis n'hi ha quatre de les mateixes característiques, dues de les quals tenen sortida a un balcó de baranes forjades. En aquest nivell també hi ha un òcul i un rellotge de sol, el darrer centrat en el frontis i datat de l'any 1887. A la resta de façanes hi ha poques obertures, totes elles d'arc pla arrebossat. Davant la façana principal i a ponent hi ha dos cossos annexes d'un sol nivell d'alçat. L'acabat exterior és arrebossat i pintat de color blanc i, allà on es troba deteriorat, s'observa el parament de pedra irregular lligada amb fang. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques. A pocs metres en direcció mestral hi ha el corral, format per un cos obert amb pòrtics d'arc de mig punt tancat amb un baluard.

Algunes fonts indiquen que al Corral d'en Capdet hi va viure Bartomeu Capdet, que va fundar el primer hospital de Ribes, a la casa de Can Llop Sanç, on actualment hi ha la Casa de la Vila. Un fill o nét seu va ser en Josep Capdet del Corral, guerriller destacat de la Guerra del Francès. Segons consta en el llibre d'Apeo de l'any 1847, la masia pertanyia a la vídua de Christobal Jacas, fins que l'any 1851 la va comprar Francisco Bofill, de Vilanova.

CUADRAS, J.M. (1999). Coneguem el nostre terme i les masies: caminades per Ribes i el Garraf. Sant Pere de Ribes: Els Xulius.
    PUIG, P. (1972). Regalims d'història de Sant Pere de Ribes. (inèdit)