Conjunt de Clariana
Castellet i la Gornal

XVI-XXI
    Immoble / 2754-I / Aprovació definitiva comissió urbanisme / 15/12/2004
    Diverses propietats
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Nucli de Clariana es troba en un petit altiplà, al sud del nucli de Castellet. Es tracta d’un nucli format per dos barris separats per uns camps de conreu. El més antic es troba situat a llevant i és conegut amb el nom del Poble Vell. Aquest nucli va néixer a redós de la Casa Gran, la casa senyorial, i està format principalment per dos eixos, el carrer de la Casa Gran i el carrer dels Rosers. Antigament aquest barri estava ocupats pels propietaris de les terres de conreu i de la vinya. El barri nou es crear entre finals del segle XIX- inicis del segle XX amb la construcció d’habitatges destinats als treballadors de les terres de l’entorn. Molts dels habitatges conserven elements arquitectònics com portalades adovellades d’arc de mig punt.  Al nucli hi ha la Societat Recreativa Clarianenca, fundada el 1908, que organitzen el esdeveniments festius del nucli.