Comagran de Baix
Castell de l'Areny

A l'extrem de llevant del terme municipal.
    Accés per la pista forestal que passat el pont de Cal Tena segueix cap a Sant Jaume de Frontanyà.

Molt enrunada.
    Sara Simon Vilardaga

Les restes de la masia es troben situades a peu de l'antic camí de Sant Jaume de Frontanyà, en una zona de fort desnivell, en el vessant que mira a llevant i que conforma part de la vall de la riera de la Cercosa. La zona actualment és ocupada per bosc, tot i que es pot veure gran quantitat d'antigues feixes de conreu pel seu voltant. Les estructures de la masia estan força enrunades, mostrant una casa de planta rectangular d'entorn a 6,60 m per uns 5,40 m; és construït amb murs d'uns 50 cm de gruix, a partir de carreus desbastats i pedres irregulars formant paredat comú i a les cantoneres carreus també desbastats de mides més grans. La casa es mostra amb la que devia ser la façana principal orientada cap a llevant, seguint la topografia del terreny. Actualment, l'alçada dels murs visibles és molt variable, a més, gran part de les estructures estan cobertes per la runa de la mateixa casa, junt amb vegetació que hi ha crescut.

Per accedir hi ha diverses rutes. Des de la carretera que puja a Castell de l'Areny passat el pont de la Ribera a la dreta surt una pista que porta cap a la masia els Torrents, passat la qual encara cal continuar fins abans del mal pas, està situada a poca distància just abans d'aquest pas.
    A poca distància a l'oest trobem les runes de la casa Comagran de Dalt i a uns centenars de metres més al nord-est seguint la mateixa vessant hi ha la masia de la Cercosa.

Les informacions documentals conegudes que es refereixin o esmentin la masia Comagran de Baix són molt escasses, en aquest sentit només tenim notícia d'algunes cites ja de ple segle XVIII. Consten referències en la documentació eclesiàstica referent al compliment pasqual del fons de la parròquia de Sant Vicenç de Castell de l'Areny (ADS).
    En documentació de l'arxiu municipal també apareix referenciada la casa Comagran de Baix, en un llevador del 1858 (AMCA, unitat 170).
    Posteriorment, en una relació de cases de Castell de l'Areny i els seus respectius habitants datada a 14 de gener de 1898, s'identifica la masia Comagran de Baix amb el número 71, però consta com a ruïnosa. De fet, en aquestes cronologies, en la documentació del compliment pasqual de la parròquia ja només s'esmenta Comagran, sense fer referència o distinció entre Comagran de Dalt i Comagran de Baix. Període en que consta que Comagran de Dalt encara era habitada.