Coll de Gipó
Rellinars

Carena del camí Ral

Confluència de diversos camins i corriols
    Marc Malgosa Montserrat, Marc Sàmper Gispert i Joan Soler Gironès

El Coll de Gipó és un pas situat a 533 mt d’alçada on conflueixen la Serra del Ginebral i la carena del Panissar i fa de línia divisòria entre els termes municipals de Rellinars i Sant Vicenç de Castellet.

S’hi accedeix bé per la pista forestal que venint de l’oest passaria pel mas de la Serra, ja dins del terme municipal de Sant Vicenç de Castellet, o per l’est per la pista que ve del coll de la Morella o de la riera de Matarrodona.

La formació vegetal predominant és de Pi Blanc (Pinus halepensis), Alzina (Quercus Ilex) i algun Cirerer d’Arboç (Arbutus unedo), i presència d'arbusts i mates de fulla persistent i petita com el Bruc d’Hivern (Erica multiflora), el Romaní (Salvia rosmarinus) i també l’Argelaga (Genista scorpius). A destacar algun exemplar de Pi Roig (Pinus sylvestris).

La pista d’accés fins el Coll de Gipó és apte per vehicles motoritzats (xarxa viària bàsica). Ens ofereix una panoràmica interessant perquè domina els dos vessants de la carena del camí Ral: al nord el torrent del coll de Gipó i al sud el torrent de la font del Bosc.

En aquest coll hi conflueixen força corriols i camins:

• Direcció nord-est, pista forestal que seguiria fins al coll de la Morella o bé pot baixar cap a la riera de Matarrodona.
    • Direcció est, el corriol del camí Ral ressegueix la carena del mateix nom fins el coll de la Morella.
    • Direcció sud, corriol que segueix el torrent de la font del Bosc fins el mas del Racó.
    • Direcció sud-oest, la pista principal continua cap el mas del Ginebral i més endavant el mas de la Serra (Sant Vicenç de Castellet).
    • Direcció oest, corriol que puja al punt més alt de la serra del Ginebral
    • Direcció nord-oest, corriol que segueix el camí Ral cap a l’Albereda i Sant Jaume de Vallhonesta.

Aquest element patrimonial consta en el cadastre en terres del mas de Can Gibert.

L’origen d’aquest topònim guarda relació amb el gipó, una antiga peça de vestir que cobreix el tronc des de l’espatlla fins a la cintura, cenyida i ajustada al cos, amb mànigues. Era una peça de roba masculina que els cavallers es van començar a posar a partir del segle XIV, substituint l’anterior gonella (que va passar a ser una peça femenina). Els cavallers se la posaven just sota l’armadura. Mentre la gonella es considerava una peça de roba interior, el gipó va passar a ser una peça de la indumentària civil.

Els colls eren els punts més delicats que havien de travessar els viatgers que transitaven el camí ral, ja que eren els llocs preferits pels bandolers per realitzar les seves emboscades. Com que solien ser en un creuament de camins eren els llocs més recurrents per les possibles víctimes dels bandolers, perquè sempre tenien l’opció de fugir cap a diferents direccions. També era freqüent trobar-hi penjat d’una gàbia el cap o una part del cos d’algun bandoler que havia estat enxampat i esquarterat per les autoritats, per tal que servís d’escarment i dissuasió a d’altres lladregots. En aquest coll, durant la segona guerra carlina, tingué lloc una emboscada on moriren força soldats entre els quals un capità, un coronel i un tinent coronel del Regiment d’Infanteria del Rei núm. 1. L’any 1591 tres solsonins que tornaven de Barcelona foren assaltats per bandolers tot i que havien estat advertits de la seva presència en passar per la Barata.