Cocó del Cisternot
Rellinars

Al marge de pedra seca del Fondo del Cisternot

El marge de pedra seca el protegeix
    Marc Malgosa Montserrat. Centre Excursionista de Rellinars

Cocó situat arran de terra en el marge de pedra seca que trobem en el Fondo del Cisternot, entre el Dipòsit del Pla de l’Obrera i la Barraca 2 del Fondo del Cisternot, a uns 40 mt d’ambdós elements. Mesura 25 cm d’alçada i 50 cm d’amplada, i té una fondària de 40 cm.

S’hi pot accedir per la pista que ve del Coll de la Creueta direcció cap a Les Llobatones.

Un cocó és un armari arran de terra en una paret de pedra seca, ja sigui dins d’una barraca de vinya o en un marge d’una feixa. Acostuma a tenir prou profunditat per a guardar-hi eines llargues. Normalment destaquen per tenir disposada una llinda plana damunt la porta d’accés.

Element inventariat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya dins el projecte Wikipedra de construccions de pedra seca, amb el codi número 1665.

Aquest element arquitectònic consta en el cadastre en terres del mas de Les Ferreres.

L’art i la tècnica que deriva de la pedra en sec, ha enginyat diferents tipologies constructives de caire patrimonial. És cert que les més conegudes són les barraques i els marges, però també podem trobar escales volades o escales de pedra, camins empedrats, arneres, trones o escocells, entre molts d’altres. És ben verídic que la pedra seca, també forma part de la identitat del municipi i que cal vetllar per la seva conservació.