Casulleres
Rubió

Sant Pere d’Ardesa. Est del nucli del Castell de Rubió
    Des del Pla de Rubió agafar el camí de Torredenuça

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Casulleres és una masia situada prop de l’església de Sant Pere d’Ardesa formada a partir de diversos volums annexos creant un pati tancat mitjançant una porta metàl·lica tipus baluard. El cos primigeni és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a ponent. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis s’hi obre el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat i diverses finestres a nivell de pis. Adossat al costat de migjorn s’hi adossa un cos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües de dues plantes que s’adapta a l’orografia del terreny quedant a un nivell més baix que el cos principal. El volum situat a tramuntana també és de planta rectangular amb la coberta a dues aigües i consta de planta baixa i planta primera.

En el llistat de lluminària de 1628 s’esmenta Joan Casulleres "deball" (denominació per la zona dels Plans d’Ardesa, que correspondria a la casa descrita) i Casulleres del Lloch per referir-se a la zona de Rubió. Casulleres apareix en el llistat de recaptació  de Santa Maria de l’any 1714 i 1718.

Arxiu Episcopal de Vic