Castell de Calders
Calders

    Moianès
    Emplaçament
    Camí que surt entre el Km. 36 i 37 de la B-431. El camí arriba fins a la base del turó.

    Coordenades:

    41.78237
    1.99394
    416397
    4626103
    Número de fitxa
    08034 - 113
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Segle
    XI-XIV
    Estat de conservació
    Dolent
    Recentment s'hi ha fet una intervenció per consolidar la base de la roca on s'assenta la torre.
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Defensa
    Decret de castells (1949), BCIN
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    PA: 655
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 012A00025
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero

    Castell emplaçat al cim d'un turó de forma cònica que s'aixeca en una clotada al voltant del riu Calders. El conjunt és format per la torre mestre, una muralla perimetral, una construcció dels segles XVII-XVIII i possibles restes de l'església. La torre mestre o de l'homenatge és de planta circular. Es tracta d'una construcció senzilla amb un aparell matusser. Aproximadament la meitat de la torre s'ha esfondrat, juntament amb el bancal de roca on es sustentava. Recentment ha estat consolidat la base de la roca amb un mur de totxo. La muralla, que es conserva parcialment, ressegueix el perímetre de l'esplanada al cim del turó. Té un baluard quadrat. Adossat a la muralla s'aixequen les restes d'una construcció posterior al castell (segles XVII-XVIII) amb un soterrani que devia servir com a cisterna. Possiblement es tracta d'una masoveria.

    -Al peu del turó del castell hi passa un itinerari senyalitzat per la Diputació.

    Aquest castell tenia la funció de defensar el terme de Calders. És documentat des del 956, tot i que la construcció actual podria datar-se al segle XI. El domini del castell pertanyia a una branca lateral dels vescomtes d'Osona que prengué el nom del castell: els Calders. Aquests, però, no devien tenir el domini eminent del castell, que pertanyia als comtes de Barcelona. Els Calders van posseir el castell fins al segle XIV. Els castlans eren la família Viladecavalls, que prengueren el nom de la parròquia pròxima. El segle XIV la família Calders entrà en crisi i el 1336 es vengué el castell de Calders a la família Talamanca. Va ser possiblement al final del segle XIV, quan Pere III ordenà el reforçament de les fortificacions, que el castell inicià una ampliació que no es va acabar. A partir del segle XV el castell va sofrir una decadència progressiva.

    -BENET i CLARÀ, Albert: "L'origen de la família Calders", a Miscel·lània d'Estudis Bagencs, núm. 2, Manresa, 1982, pp. 15-30. -PLADEVALL, Antoni; CATALÀ i ROCA, Pere: "Castell de Calders", a Els Castells catalans, vol. V, Rafael Dalmau Editor, Barcelona, 196, pp. 519-525. -PLADEVALL, Antoni: "Calders", a Gran Geografia Comarcal de Catalunya, vol. II, Enciclopèdia Catalana, Barcelona, 1981, pp. 185-188. -SERRA, Roser: "Els segles medievals (S. IX-XV)", a Calders, un municipi entre el Pla de Bages i el Moianès, pp.53-88.