Casolius
Navàs

    Bages
    Sector sud-est del terme municipal. Parròquia de Sant Cugat del Racó.
    Emplaçament
    Ctra de Viver i Serrateix (BV-4235) al km 3,3 camí direcció sud i i sud-oest uns 300 m, i després trencall al sud-oest uns 800 m.
    402

    Coordenades:

    41.90266
    1.83937
    403732
    4639620
    Número de fitxa
    08141 - 362
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Any
    1831
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 51.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental.
    Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en Sòl no urbanitzable de Navàs, aprovat el 2012, amb el núm. 72.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08140A007000030000IJ
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Casa de pagès de dimensions força grans, emplaçada en un coster que té al davant una àmplia vall, formada pel torrent anomenat precisament de Casolius. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa, un pis i golfes), i té adossats coberts al nord (un d’antic amb una tina quadrada i altres fets amb totxo més modernament) així com una barraqueta que està situada uns metres al nord-oest.

    La casa és fruit de dues fases constructives clarament diferenciades. La part més antiga és la que es troba al sud, aixecada probablement entre 1831 i 1851, i posteriorment, tal vegada ja al tombant de segle XX, es construí un cos de proporcions similars situat al nord. Els paraments de les dues fases són ben diferents. El cos antic és amb paredat comú i conserva un semi-arrebossat tradicional, mentre que el cos del nord presenta un aparell fet amb pedres més grosses, més o menys escairades i falcades amb pedres més petites.

    La façana principal és encarada vers ponent. El cos antic s’ordena a partir d’un portal amb llinda i brancals de pedra i té dues obertures als pisos superiors. Un angle d’aquest cos s’ha reconstruït amb totxo perquè es devia esfondrar. El cos situat al nord té una estructura més planificada i es distribueix en base a tres eixos d’obertures que no són del tot simètrics, amb una galeria de tres arcs a la planta superior i dos portals a planta baixa. Les obertures d’aquesta part són majoritàriament emmarcades amb maó.

    La façana posterior es troba en un terreny amb pendent i té una planta menys. Aquí el cos nord presenta una nova galeria amb tres arcs. Les obertures d’aquestes galeries són tapiades, però originàriament conformaven un ampli espai ventilat amb la funció d’assecador.

    A l’interior la planta baixa té sostre de volta.

    Inscripció a la llinda del portal de ponent: 1831. I sobre la llinda: 1851.

    Altres denominacions: Cal Pebrot

    Informació facilitada pels propietaris del Soler

    No coneixem notícies documentals antigues d’aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, es pot situar com una obra del segle XIX. Probablement fou bastida el 1831, tal com indica una llinda, i reformada el 1851. Era i encara és una masoveria del Soler. Al tombant de segle XX es devia aixecar el cos adossat situat al nord.

    CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 51.EA

    PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa núm. RU. 60.