Caseta dels guardes de l'Alzina de Baix
Avinyó

Horta d'Avinyó
    30 m al nord-oest de l'Alzina de Baix

Marc Cucurella Pinilla

Edifici de petites dimensions reformat recentment, es compon de planta baixa i golfa amb una superfície aproximada de 96 m2. La coberta és de dues vessants desiguals que fan el desguàs a les façanes laterals. L'acabat exterior és de pedra vista, la porta amb llinda de pedra i les obertures emmarcades amb pedra carejada. A la façana principal hi ha un porxo. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

Situada al sector d'Horta, històricament estava vinculada al castell d'Artés, domini de la seu episcopal de Vic, i a la parròquia de Santa Maria d'Horta. En el fogatge de l'any 1497 ja s'esmenta el mas de En Alzina, i en el fogatge de l'any 1553 apareix l'existència igualment de la família Alsina: "Antich Alsina i Joan Pau Alsina".

- HERMS, Atilà (1929). Geografia Comarcana. Avinyó, a "Butlletí del Centre Excursionista Comarca del Bages", Manresa.
    - IGLESIAS; Josep (1979). El Fogatge de 1553. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - IGLESIAS, Josep (1991). El Fogatge de 1497, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER i ALÓS, Llorenç (coord.). Història del Bages, vol. I, Ed. Parcir, Manresa.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.