Cases Munné Cabestany
Capellades

Carrer Pilar, 37-39
    Carrer del cas antic que uneix la plaça de l'Església amb i la Immaculada Concepció

Juan Garcia Targa

Dues cases entre mitgeres de planta baixa, dues plantes pis i sota coberta amb pati a darrera. Té coberta de teula corba a dues vessants acabades amb cornisa, canal i baixant fins arribar al primer forjat. Les façanes tenen obertures de proporció vertical, la número 39 està composada segons dos eixos, tancades amb persiana enrotllable i de corda i els balcons protegits amb baranes de ferro amb brèndoles verticals, el de la casa núm. 39 amb elements de dibuixos geomètrics en la part de dalt i de baix. La portalada de planta baixa de la núm. 37 és de carreus de pedra amb arc el·líptic. La núm. 39 amb arc rebaixat.

Ambdues són tancades amb porta vidriera i porta massissa de fusta darrera. La finestra de la núm. 37 està protegida amb reixa de barrots verticals amb dibuixos geomètrics. El parament de façana d'ambdues cases és arrebossat i pintat de color blanc.

Cases entre mitgeres representatives del llenguatge de l'arquitectura popular de mitjans del segle XIX, integrades en el conjunt d'edificacions de l'entorn.

La imatge gràfica realitzada el 1851 per l'agrimensor Rómulo Zaragoza no deixa clar si ja estaven construïdes aquestes cases. Si efectivament ja estaven edificades, existien des de feia poc temps, tot essent les darreres existents per la banda sud del carrer.

Tot sembla indicar que el seu promotor fou Francesc Romaní Miró. L'actual número 37 era el lloc de residència, segons el padró de 1868, de Bonaventura Oliva, llavors ja vídua de Francesc Romaní Miró. Segons el Registre Fiscal de 1906, els números 37 i 39 del carrer del Pilar eren propietat de Rosa Romaní Oliva

El 1940, ambdós edificis foren comprats per Pere Munné Carbonell i Josefa Castany.

GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. 1999. Full a full. La indústria paperera de l'Anoia) (1700-1998): continuïtat i modernitat. Barcelona. Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Abat Oliba, 220).

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA. Notarials

ARXIU HISTÒRIC DE PROTOCOLS NOTARIALS DE BARCELONA.