Cases Molins de Dalt
Pallejà

Plaça de Parera i Figueras
    Emplaçament
    Al nord del nucli urbà, entre el carrer de la Riera Boter (migdia), el carrer de Nostra Senyora de Montserrat (tramuntana), Ramon Llull (llevant) i l'Institut de Pallejà (ponent).
    53,4

41.426631477157
    1.9936617132271
    415913
    4586607
    08157 - 35
    1969
    Varis propietaris
    Ainhoa Pancorbo Picó

Els blocs, de planta baixa i dos pisos, alternen els balcons correguts amb les façanes de dos eixos de finestres simples. Es caracteritzen per la tonalitat gris de la pintura gris fosc que presenten en la cara que dóna a la plaça Parera i Figueras, mentre que a la zona exterior predomina el color terrós dels totxos. Es disposen entorn a una gran plaça amb parc infantil. A l’angle nord-est hi ha una llar d’infants.

Ciments Molins va ser inaugurada l’any 1928 per Juan Molins Parera. Es donava així continuïtat  a l’explotació de canteres i a la fabricació de calç i ciment natural situades a Pallejà, Vallirana i Sant Vicenç dels Horts.

Joaquín Molins Figueras, fundador juntament amb el seu pare i president de la companyia des de 1934 fins el 1976 va impulsar la fabricació de ciment d’aluminat de calci, amb la instal·lació dels dos primers forns els anys 1929 i 1930.

L’empresa Ciments Molins SA, en el context de provisió d’habitatges als treballadors que s’estava produint arreu de Catalunya per part de les principals indústries, va començar, a principis de la dècada de 1940 una política de compra de terrenys i construcció d’habitatges per al personal de la fàbrica. Durant la dècada següent va construir una sèrie d’habitatges a migdia del nucli urbà, a tot just 800m de la fàbrica.

A finals dels anys 60 es van edificar nous blocs de pisos en el terreny on hi havia el camp de futbol. Concretament, es van bastir, entorn a una gran plaça que es va anomenar de Joaquim Parera i Figueras, sis blocs de planta baixa i dos pisos amb 6 habitatges cadascun, que van resultat en 36 habitatges. Es van inaugurar el maig de 1969.

- CABANA, Francesc. (2003). “75 anys d’història”. Ciments Molins. Barcelona, p. 98.