Cases Barri de Santa Maria
Palafolls

Veïnat de Santa Maria

Varis propietaris
    Àlvar Sáez Puig

Cases de planta baixa que són l'origen del nou veïnat de Santa Maria. Algunes es troben en conjunt i altres de manera aïllada. Algunes tenen terrat amb barana i altres finalitzen la planta baixa en la teulada.

Les podem trobar en diversos carrers del veïnat. En alguns municipis s'entenen com a "cases barates". Es van realitzar entre els anys 1960-1980, anys de creixement demogràfic de Palafolls, per acollir nouvinguts.

La majoria estan pintades de blanc o de colors grogosos. No hi destaquen ni les finestres ni les portes que són molt simples.

Abans de transformar-se en l’actual nucli, hi havia un seguit de masos, alguns dels quals encara es mantenen com Can Crosas o can Comas, o d’altres que van desaparèixer per la pressió urbanística com el Mas Tit, que va ser enderrocat a inicis dels anys vuitanta del segle XX. Ara, hi trobem una plaça que conserva el seu nom.

De mica en mica, el barri de Santa Maria va anar creixent amb edificacions irregulars i autoconstruïdes per les mateixes famílies, amb l’ajut dels veïns/es.

- L'Abans de Palafolls. Recull gràfic, 1895-1979. Editorial Efadós. 2019. pàgs. 148-152.

- Ajuntament de Palafolls (2021). Ruta Patrimoni Arquitectònic. Palafolls.