Casa Tomàs
Rubió

Carretera BV-1037 fins el nucli del Pla de Rubió

XVI-XX
    Restaurada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Casa Tomàs, actualment convertida en allotjament rural es troba situada al nucli del Pla de Rubió i està formada a partir de diversos cossos annexes. El cos principal és una estructura de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, pis i diverses plantes intermèdies, degut a la funció actual de la casa. Al frontis s’hi obre el portal d’accés de llinda de fusta amb l’any 1718 gravat, malgrat que és una reforma de l’antic portal adovellat. S’hi accedeix per una graonada de maons de nova construcció. A nivell de plantes s’hi obren tres finestres i una balconada amb barana de barres de ferro. Totes les obertures estan emmarcades amb un marc rectangular d’argamassa. La façana de migjorn presenta cinc obertures amb les mateixes característiques constructives. A la façana de ponent s’hi adossa un volum format per un porxo de dos arcs de pedra a nivell de planta baixa cobert per una planta pis. Davant la façana hi ha diversos elements de pagès, fora del seu lloc original, com una premsa o un corró.

Casa Tomàs format part d’un conjunt de cases situades a la banda nord del nucli del Pla de Rubió. Originalment Casa Tomàs i Cal Cintet formaven part d’un únic habitatge i propietat, malgrat que actualment es troben repartides entre diferents propietaris. Segons la documentació l’any 1590 figura Josep Thomas, un dels tres jurats del lloc de Rubió. En un llistat de recaptació de gra de Santa Maria de Rubió de l’any 1714 hi figura Isidro Thomas i segons un document de l’any 1753 Josep Thomas va contraure matrimoni amb Maria Estruch a la capella de Sant Tiberi del Pla de Rubió.