Casa Toda Adell
Capellades

Carrer Magí Carme, 4
    Primitiu nucli urbà a ponent de l'església parroquia

BCIL, PGOU 1986
    Juan Garcia Targa

Casa entre mitgeres de planta baixa i dos pisos. Presenta coberta de teula corba a dues vessants, acabades amb imbricació de maó i teula, canal i baixant fins sota al primer forjat. La façana té amb obertures de proporció vertical. Els balcons són protegits amb baranes de ferro de brèndoles verticals, les de la planta primer pis amb dibuixos geomètrics als extrems. El portal d'entrada és de carreus de pedra amb arc de mig punt, tancat amb porta vidriera de fusta, amb una fulla central emplafonada i targes fixes verticals de vidre. El parament de façana és arrebossat i pintat de color blanc, el qual recolza en un sòcol esquerdejat.

També coneguda com: Casa Josep Puijaner, Casa Emili Rius, Casa César Gómez "Cal Cesar". Edifici representatiu de l'arquitectura de llenguatge popular en l'àmbit del nucli antic.

Arquitectura residencial urbana entre mitgeres i Àrea d'expectativa arquelògica.

Aquesta casa sembla vinculada des d'antic a la família Puigjaner família que documentada al segle XV i que al XVII ja ocupava una posició de preeminència en l'estructura política, social i econòmica, donat que diversos membre formen part de la corporació municipal, especialment durant el segle XVIII, sempre com a conservadors. Al segle XVII la família estava vinculada al sector llaner, com es deriva del Capbreu de 1649. Durant les dècades centrals del segle XVIII paral·lelament a les activitats llaneres, s'afegiren tasques agrícoles i l'orientació rendista.

El 1941 fou adquirida per Emili Rius Artigas. Posterioment, fou adquirida el 1952 per César Gómez Ramos i Araceli Díaz. Des de la segona meitat de la dècada de 1980 va canviar de propietaris.

BUSQUETS I MOLAS, Esteve. 1972. Història de Capellades, Capellades.

GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. En premsa. "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades ( títol provisional)

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES