Casa Raventós
Dosrius

Camí de la Creueta, 7 - Veïnat de Pedró - Zona de Canyamars
    Al nord-est del casc antic de Canyamars, al costat de la masia de can Prats, damunt la Rectoria

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat de planta rectangular i envoltat de jardí. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i ràfec sostingut amb barbacana de fusta a tots els paraments. Està distribuït en planta baixa i pis. La façana principal, orientada a migdia, compta amb dos porxos davanters laterals que deixen el portal d'accés central descobert. Aquests porxos estan coberts amb teulades d'un sol vessant amb el mateix tipus de ràfec que el volum principal. Alhora s'obren al jardí mitjançant grans obertures rectangulars i d'arc rebaixat, delimitades amb baranes d'obra de gelosia entre pilars. En general, totes les obertures de la construcció són rectangulars i estan emmarcades amb el mateix revestiment que cobreix els paraments. Damunt del portal d'accés hi ha un destacable plafó de ceràmica vidrada blava, amb la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Aquest plafó està protegit amb un voladís de teula àrab ancorat al parament. També destaca el forat de ventilació de la coberta, d'obertura romboïdal, decorat amb gelosia d'obra de color gris i situat a la part superior de la façana principal. La construcció presenta els paraments arrebossats i emblanquinats.

Estilísticament, se li pot atribuïr un cert llenguatge noucentista.

La casa fou concebuda com a habitatge d'estiueig per una família de l'alta societat barcelonina. De fet, el terreny fou un regal del propietari de la masia de can Galzeran (actualment can Prats), que està situada a pocs metres de distància i que era amic de la família. La casa fou construïda entre els anys 1910 i 1915. El terreny on es troba, juntament amb els solars de les cases veïnes (casa Flo i casa Recoder), era conegut antigament com a "Parc Galzeran".

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RU.41/060.