Casa Pilar de Parellada

Pg. de la Ribera, 49

Noucentisme
    Josep Domènec Estapà (1850-1917)
    La normativa del Pla Especial considera que s'ha de conservar íntegrament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres, elevat respecte del nivell del carrer i estructurat en dues alineacions diferents, amb un alçat de tres plantes (pb + 2p) que jerarquitzen la seva importància en funció de les seves dimensions. Un petit porxo decorat amb rajoles dóna accés a la porta d'entrada, definida per un arc carpanell, malgrat que la resta d'obertures presenten forma d'arc de mig punt. En el primer pis les obertures són rectangulars i mostren les llindes i els brancals ressaltats per estucs; en el tercer es recupera l'arc carpanell, tot i que amb unes dimensions menors. El coronament consta d'un cornisa motllurada, sobresortint i d'una coberta de teules. Les reixes i baranes són de ferro forjat i cal mencionar també la presència d'un rellotge de sol, pintat sobre el parament del frontis.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 15, que inclou el tram més representatiu de les cases d'estiueig sitgetanes del primer quart del segle XX, amb abundants edificis modernistes i alguns exemples de construccions noucentistes. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'edifici que és visible en l'actualitat és el resultat de la modificació efectuada l'any 1914 sobre una construcció més antiga, propietat de Pilar de Parellada. Aquesta s'adreçà a les autoritats municipals, amb data de 28 de març d'aquell any per tal d'obtenir la llicència necessària per a la reforma. Els plànols que va adjuntar a la sol·licitud apareixien signats per l'arquitecte Josep Domènec i Estapà. El permís fou concedit el dia 2 d'abril del mateix 1914 (Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie: Obres i Urbanisme. Caixa 1909-1914).
    Pel que fa a l'autor de l'edifici, l'arquitecte Josep Domènec i Estapà (Tarragona, 1850-Sant Feliu de Cabrera, 1917), va obtenir el títol a Barcelona l'any 1881, essent deixeble de Vilaseca. A Barcelona són conegudes obres seves com ara la presó Model, l'Observatori Fabra i l'edifici Catalana de Gas, entre d'altres.

Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie: Obres i Urbanisme. Caixa 1909-1914
    BOHIGAS, O. (1983) "Reseña y Catálogo de la arquitectura modernista". Barcelona