Casa Nova / La Creu
Olivella

Camí de la Casa Nova
    Pla de les Llenties

Enrunat.
    Xavier Esteve i Gràcia

La Casa Nova és una masia d'obra popular situada al Pla de les Llenties, enrunada, catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya. De les restes conservades es dedueix que constava d'un edifici principal, de planta baixa i pis, amb coberta de teula àrab i el carener perpendicular a la façana principal, avui pràcticament desapareguda. Les parets són de maçoneria i s'hi distingeixen algunes de les seves estances. A aquesta edificació s'hi anaren adossant altres immobles i es construïren edificis auxiliars al seu sud-est. Tot aquest conjunt es troba enrunat. Tot i això podem distingir-hi alguns dels seus usos: al sud-est hi hauria uns cort i a la banda nord s'hi distingeix un cup revestit de cairons.

A uns 400 metres al sud-oest hi ha el Xalet de la Casa Nova, ja en terme de Sitges.

Sembla que és documentada des de l'any 1641 i que en algun moment fou anomenada 'La Creu' per la seva proximitat a la creu de Jafre. Tanmateix als arxius de Can Falç de Mar consta com a 'Mas Casanova de Jafre' i des de 1851 era dels hereus Dalmau.

ROIG, P. (1998). Masies del Garraf, vol 1. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa.
    ROIG, P. (2000). Masies del Garraf, vol 2. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa.