Casa Nova d'en Plans
Fogars de la Selva

Polígon 7 Parcel·la 13
    Veïnat de l’Església

Jordi Montlló Bolart

Casa als quatre vents de planta quadrangular formada per dos cossos adossats. El principal consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és de teules àrabs de forma piramidal i amb ràfec.

Al costat s’hi adossa un cos de planta baixa i pis amb la coberta plana de terrat català amb barana de balustrada per tres dels seus costats.

Els paraments són llisos, arrebossats i pintats, amb un sòcol al voltant de les quatre façanes. No destaca cap element ornamental ni obertures des d’un punt de vista arquitectònic, ja que és una construcció reformada modernament.

Alguns autors consideren que la finca on s’aixeca actualment aquesta casa correspon a l’antic Mas Massart, abandonat a causa de les pestes, i que posteriorment foren arrendades a la família d’Antoni Planasdevall, propietaris de l’antic Mas Planasdevall de Fogars.

La primera referència moderna que parla dels habitants de la Casa Nova d’en Plans és de l’any 1817; quan es casa en Miquel Renart Castanyer de Riudellots, amb Maria Roure de Sils. L’any següent neix el seu primer fill Josep.

En el cens parroquial de 1819 s’anomena Casa nova de Can Plans i és habitada pel referenciat matrimoni que figuren com a masovers.

L’any 1831 neix una filla, la Florentina; que anys més tard es casaria amb Francesc Romaguera de Tordera, que seran els masovers de Can Planasdemunt.

L’any 1849, l’hereu Josep Renart i Roure es casa amb Cecília Mató i Juanama, germana del rector de Fogars, Josep Mató i Juanama. Cecília mor a l’any 1854 a l’edat de vint-i-vuit anys, després d’haver parit un fill, de nom Miquel i que, anys més tard, figuraria com a farmacèutic de Palafrugell. Josep es casa en segones núpcies amb Rosa Pagès, de Martorell. En Josep mor el 1860 als quaranta-un anys. El pare moriria tres anys més tard, als setanta anys, essent el propietari de la Rajoleria.

En el cens de l’any 1900, el mas surt inscrit amb el nom de Casa Nova de la Rectoria. Hi són censats Salvador Horta Bach, vidu d’Esperança Vila Sabieti, casat en segones núpcies amb Carme Rabassa Planasdevall, amb les filles Montserrat i Caterina. També s’inscriu Eulalia Horta.

En el cens de 1904 s’anomena casa Horta per Josep Horta que la compra a Josep Rabassa. Hi ha inscrits com a masovers Francesc Romaguera Renart, fill de Florentina. Aquest s’havia casat el 1896 amb Dolors Solé Pons, de Ramió; amb qui havia viscut a la masoveria de la rectoria fins el 1904. També hi figuren la seva filla Josefa, nascuda el 1896 i en Jaume Xapellí Romà, nascut el 1898, llogat com a sagal.

L’any 1916, Salvador Horta Bach ven la casa i una vinya a Francesc Rabassa Gifré.

En el cens de 1925 s’inscriuen Francesc Romaguera i Dolors Solé. La seva filla, Josefa, es casa el mateix any amb Joaquim Rabassa. En Jaume Xapellí n’és el mosso. L’any 1926 neix el primer fill, en Joan i el 1930, l’Eduard. L’any 1936 mor en Francesc Romaguera de seixanta-sis anys d’edat, que havia estat l’alcade de Fogars entre 1930 i 1931.

L’any 1954 mor l’àvia Dolors Solé als setanta-set anys; i l’any següent mor la Josefa Romaguera als cinquanta-nou.