Casa Nova de la Portella
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Carretera BV-3003, al km. 2 camí direcció sud.

Catàleg de masies (núm. 237)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de nova construcció (probablement del segle XIX) que forma part del conjunt de la masia de La Portella i que està adossada a l'est. Es tracta d'una construcció de planta més o menys quadrada, que consta de planta baixa més dos pisos i golfes. És lleugerament més alta que la construcció antiga. La façana principal, encarada al sud-est, denota que ha estat construïda en dues fases. Es distribueix en dos eixos d'obertures, amb balcons i una galeria rematada amb arc. Totes les obertures són emmarcades amb maó. En els últims temps, la part antiga de la masia funcionava com a masoveria.

Els documents més antics referits al mas de la Portella són datats entorn de l'any 1020 i es conserven a l'Arxiu de la Seu de Manresa. Això indicaria que en època medieval fou un dels diversos masos que aquesta comunitat religiosa tenia al terme de Sant Mateu. El mas actual sembla, però, una obra bàsicament dels segles XVII, XVIII i XIX. Els actuals propietaris, de cognom Portella, vivien a la masia des de temps immemorials fins que van passar a residir a Callús i al mas s'hi instal·laren uns masovers. Per la seva tipologia constructiva la Casa Nova de la Portella podria ser una construcció del segle XIX o començament del XX.