Casa Joan Escala Gironès
Capellades

Maties Guasch, 52
    Parcel·la industrial fora del casc antic, al sud-est de la població

P. Madriñà, arquitecte i Joan Escala i Gironés, constructor
    Juan Garcia Targa

Edifici de planta rectangular, format per dos cossos; la construcció del costat nord, el magatzem, és de planta baixa i es cobreix amb coberta de fibrociment a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal, acabades en una cornisa.

La façana principal està estructurada segons tres eixos. L'eix central està format pel portal rectangular incorporat en un altre de fals més gran, a sobre d'aquest un finestral de mig punt que emmarca una arqueria de cinc arcs rodons tancats amb vidriera reticular. Aquest eix queda rematat amb un frontó motllurat. Les obertures laterals de la planta baixa són d'arc rebaixat i estan tapiades. Les altres façanes tenen obertures de composició vertical i són tancades amb
    vidrieres.

El segon cos, amb façana a migdia, que constitueix la vivenda pròpiament dita, és de planta baixa i pis, Presenta cobertura de fibrociment a dues vessants, acabades en ràfec recolzat en mènsules. Les façanes estan composades segons dos eixos, amb obertures de proporció vertical. El portal d'entrada, d'arc de mig punt, és tancat amb porta d'una fulla batent i tarja protegida amb reixa de ferro en ventall. Els balcons del primer pis estan protegits amb baranes de brèndoles de ferro colat.

També comegut com: "Ca l'Escala" (casa i magatzem). Actualment compleix la doble funció; habitatge i productiva,

Enquadrable dins l'apartat d'arquitectura industrial i també com a àrea d'expectativa arqueològica

El 25 abril de 1930, Joan Escala i Gironés va sol·licitar permís a l'Ajuntament per la construcció d'una casa al Km 1, Hm 9 de la carretera de Capellades a Martorell. El ple de 23 d'octubre de 1932 aprovava la proposta de Joan Escala d'aportar ell mateix el tub per al subministrament d'aigua de la seva nova casa. Per fer la connexió calia l'autorització d'Obres Públiques" ja que havia de travessar la carretera. Qüestions polítiques van dificultar la tramitació del servei d'aigües per la propietat, fins 1936.

La casa també tenia annexionat un gran magatzem que servia per guardar el material i maquinària de construcció. Anys després de la seva construcció, la nau annexa a la casa es convertí en un taller tèxtil. Actualment a la casa encara hi viu la família Escala.

En el present continua la relació de la família Escala amb la construcció a través de l'empresa "Obres i Excavacions Escala SL".

GUTIÉRREZ I POCH, MIQUEL, "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades ( títol provisional, en premsa).

TÉRMENS I GRAELLS, Miquel, "El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional) en premsa.

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES