Casa Joan Duran i Gelabert

Av. Mare de Déu de Montserrat, 38- c/ Anselm Clavé, 8-10

Josep Mª Martino Arroyo (1881-1957)
    Bo
    El Pla Especial estableix que s'ha de mantenir estrictament el volum construït i els elements de la façana.
    Pla Especial, 405.2006
    Ref. cad.: 62205CF9695N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici aïllat estructurat en alçat en planta baixa i pis, amb unes solucions tècniques i un llenguatge formal propi de l'arquitectura noucentista. Com la gran majoria d'edificis d'aquestes característiques, està format per diversos volums que s'entrecreuen formant una planta rectangular amb unes cobertes de teules compostes. A la façana afrontada al carrer de l'avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, es disposen dues de les portes d'accés a la planta baixa; la primera situada sota d'un porxo en voladís, a l'angle de l'edifici, constituït per un entramat de bigues que suporten una senzilla coberta; la segona situada en el frontis que sobresurt de la resta de l'edifici; tots dos portals tenen les mateixes característiques i estan rematats per un arc de mig punt. També està rematat per un arc de les mateixes característiques el portal de la façana que afronta al carrer d'Anselm Clavé, el qual disposa a més d'un petit porxo en voladís sustentat per una estructura de bigues de fusta i cobert amb teules formant tres vessants. Al costat més meridional d'aquest portal se situa un plafó ceràmic representant la Verge del Vinyet amb unes rajoles amb la llegenda que diu: REPÓS DEL VINYET. Les finestres de la planta baixa estan rematades per una llinda en forma d'arc de mig punt, i les de la planta pis disposen de les llindes rectes, llevat de la situada a la façana afrontada al carrer de la Mare de Déu de Montserrat, damunt el portal més oriental; dita finestra és triple, amb la central rematada per un arc de mig punt.
    El revestiment de la façana és simple, fet a base d'un arrebossat senzill, llevat d'una zona de sòcol, que s'estén a tot el llarg del perímetre de l'edifici. Dit sòcol està format per un aplacat de pedra que imita un paredat irregular.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció II. La finca està catalogada com una construcció de tipus C. El projecte original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges. L'edifici també és conegut com Casa del repòs del Vinyet.

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)