Casa Francesc Macià 94
Granollers

Carrer de Francesc Macià, 94
    A la zona d'eixample de Granollers

BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-045. Protecció de tipus VII: Edificis substituïbles.
    0759602DG4005E0001MF
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Casa unifamiliar d'inspiració vagament noucentista, emplaçada a la cantonada entre el carrer Francesc Macià i el carrer Mallorca. Es tracta d'una edificació de planta rectangular que consta només de planta baixa i golfes, amb coberta de teula àrab a dues aigües. La influència noucentista es pot apreciar tal vegada en la decoració dels cabirons sota una ampli ràfec, que al vèrtex davanter adopta una forma plana. Els buits són de composició vertical, sense decoració i protegits mitjançant reixes de forja decorades. Al costat de migdia presenta un jardí annex amb tanca massissa.

L’eixample de Granollers es va configurar sobretot a la segona meitat del segle XIX. La carretera va substituir l'antic Camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud es van iniciar entre 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim.

Pel que fa a aquesta casa en particular, probablement fou construïda a la dècada de 1920, inspirada vagament en l'estil noucentista..Segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, l'any de construcció seria el 1920.