Casa Dolors Vidal de Utrillo

Sant Pau, 3

Historicista
    Josep Mª Martino i Arroyo (1881-1957)
    El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges, construïts entre mitgeres i estructurat en alçat en planta baixa, dos pisos i terrat pla transitable. Per les seves característiques decoratives es podria situar dins del corrent historicista del moviment modernista. La característica de l'edifici rau en el contrast de textures entre els elements d'emmarcament que es destaquen respecte el revestiment de la façana. Destaquen, per un costat la balconada del primer pis, i per un altre la galeria de finestres de la planta segona. Totes les obertures disposen de llindes en forma d'arc de mig punt, amb emmarcaments fets a base d'obra vista de maó. La llosa de la balconada està aplacada de rajola decorativa, a més de dues mènsules sota la llosa fetes a base d'obra vista de maons col·locats de forma esglaonada. Corona la façana una cornisa amb un voladís pronunciat, fet a base de diverses filades de maons. El revestiment de la façana està fet a base d'un arrebossat senzill, pintat de color blanc, que destaca els elements d'emmarcament de les obertures i que atorguen al conjunt una visió contrastada.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 13, constituït per dos sectors ben diferenciats. D'una banda, els frontis del passeig de la Ribera que inclou arquitectura d'inici del segle XX, eclecticista i modernista i algunes construccions més recents. En segon lloc el carrer de Sant Pau amb cases de finals del segle XIX i algun exemple d'arquitectura modernista i noucentista, així com una part del carrer de Parellades relativament nova. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'autor de l'edifici, l'arquitecte Josep Mª Martino i Arroyo (1881-1957), és un dels arquitectes que més ha treballat a Sitges, destacant en la seva producció nombroses cases unifamiliars aïllades de la urbanització de Terramar, així com edificis entre mitgeres. Cal mencionar especialment els projectes de l'edifici de Correus, l'Escorxador i l'ampliació del Casino Prado. Se'l considera un dels màxims exponents de l'arquitectura noucentista sitgetana. En el projecte d'aquest edifici s'entreveu la intervenció de Miquel Utrillo; entre d'altres característiques, cal mencionar la galeria d'obertures del segon pis, clarament relacionada amb el disseny de l'actual biblioteca Santiago Rusiñol, que havia estat residència del propi Utrillo. El capitell peana que decora la façana és obra de l'escultor Pere Jou.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges ESQUERDA, M. (2002) "Sitges artístic". Tarragona Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)