Casa de l’enginyer
Castellet i la Gornal

BV-2115 passat el Km10

Generalitat de Catalunya
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La casa de l’enginyer és una edificació situada al peu de la carretera BV-2115, a tocar de la pressa del pantà de Foix. Es tracta d’una construcció de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a tramunta. Consta de soterrani,  planta baixa, pis i golfes. El frontis principal mostra una composició simètrica amb quatre eixos d’obertures a nivell de planta baixa i pis i una sola obertura ubicada a l’eix central a nivell de golfes. La porta d’accés es troba situada a nivell de planta baixa i l’alçada de les golfes la finestra central de tipus geminada. La façana de migjorn presenta la mateixa composició simètrica de quatre eixos d’obertures des del nivell de soterrani fins a la planta pis. La porta d’accés en aquesta façana es situa al nivell del soterrani i a la planta pis hi ha dues obertures que donen accés a un balcó corregut. Damunt d’aquest hi ha una placa metàl·lica on s’hi llegeix “PANTANO DEL RIO FOIX” i l’emblema que simbolitza la Confederació hidrogràfica del Pirineu Oriental. Adossat a la façana de ponent hi una un pati tancat amb coberts. El parament dels murs és de pedra irregular amb les cantonades de pedra ben treballades i col·locades a mode de cadena cantonera. Totes les obertures estan emmarcades amb maons amb la part superior coronada per una estructura piramidal esgraonada.

Fou edificada durant les obres de construcció del pantà del Foix com habitatge/despatx dels enginyers. Actualment encara hi habiten els encarregats de la vigilància i manteniment del pantà.