Casa de la Pobla
Súria

Camí Ral
    Sobre una terrassa del Cardener, al costat del camí Ral

Dolent
    L'edifici ha caigut, quedant tan sols part de les parets perimetrals de l'edificació, la qual continuarà caient.
    Ref. cad.: 15706CG9269N
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Masia  que originalment tenia tres pisos d'alçada que s'aixeca al costat del Camí Ral. Està composada per un volum principal de planta rectangular dividit fonamentalment en dos cossos enganxats, ja que s'observa com un s'adossa a l'altre. L'edifici es troba en estat de ruïna, havent caigut la runa sobre el mateix, la qual cosa impedeix fer majors precisions en la distribució interior. Al sud de l'edifici s'observa que hi havia una era pavimentada amb cairons al seu costat SO i amb pedra al SE Les obertures tenen els muntants i els arcs escarsers superiors fets amb totxo. Al costat N de l'edifici hi passa una rasa, que també travessa, per sota, el Camí Ral. Al costat O s'observa un petit afegit on hi havia una tina, a la que s'hi accedia per una escala. També s'observa un forn de pa. Per informació oral se sap que a més hi havia una cisterna. Malgrat l'estat de ruïna que conserva, a la part posterior s'hi conserva una cambra coberta amb volta de canó de pedra.

Sobre aquesta casa existeixen diverses informacions provinents de la tradició oral: una diu que aquesta casa mai es va habitar i l'altra, que es tractaria de dues construccions, l'una feta al costat de l'altre i que tan sols es va habitar l'antiga. A Reguant es conserva el peu de paller de la casa de la Pobla.

No se sap la data de construcció de les edificacions que avui es poden ver. Cap el 1700 existeix un document a l'arxiu del mas Reguant en el que es fa referència al pagament d'uns "censos de la compra de la casa i heretat de la pobla", per la qual cosa es de suposar que aquesta casa al menys al finalitzar el segle XVII ja existia. El 1705, es cita que el molí del "manso de la Pobla" depèn de la família Reguant (REGUANT, s.d.). En un cens de 1860 constava d'un edifici de tres pisos, el 1868 l'indret figura com a "casa i parte de tierra de cinc cuarteras de La Pobla, de Buenaventura Ferrer" (REGUANT, CASTELLANO, 1980) i el 1877 apareix com a "alqueria de tres pisos, habitada por 6 personas".

REGUANT, Josep; CASTELLANO, Albert (1980) Súria insòlita. Col·lecció de textos de la exposició duta a terme pel Banc de Madrid i les Joventuts Musicals de Súria.