Casa Bartomeu Carbonell

Plaça Cap de la Vila, 7-8

Ignasi Mas i Morell (1881-1953)
    Bo
    La normativa del Pla Especial obliga al manteniment íntegre del volum i de les façanes, i recomana als serveis tècnics municipals que vetllin especialment les actuacions a l'interior
    Pla Especial, 393. 2006
    IPA-11980
    Ref. cad.: 62201DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un dels edificis més característics del centre urbà de Sitges, del que ha esdevingut una veritable fita arquitectònica. Es tracta d'una finca entre mitgeres, que consta d'una alçat de quatre plantes (pb + 3p) i de tres accessos en el nivell inferior que corresponen a altres tantes botigues, les quals disposen d'habitatge compartit entre la planta baixa i el pis principal. Els altres dos nivells consten de dos habitatges cadascun d'ells, amb els menjadors emplaçats a la cantonada i el servei i la cuina interiors, ventilats a través d'un pati de llum. Pel que fa al disseny de les façanes, cal destacar la forma de les obertures de la planta baixa i l'entresòl a partir d'una evolució de l'arc deprimit convex, sostinguda per pilars enllaçats per una mena de garlanda. En el primer pis se situen un total de tretze balcons, amb baranes de ferro decorades per unes peces ovalades molt característiques de l'autor de l'obra Mas i Morell. En el segon pis, les mesures dels balcons disminueixen a mida que s'apropen al cos de la torre del rellotge on se situa un balcó cantoner de notable volada. En el segon pis de la torre se situa una tribuna de fusta amb vitralls policroms. Sobre les obertures dels balcons i finestres s'identifiquen motius esgrafiats, novament de disseny oval. La façana es corona amb una barana d'obra que finalitza amb una suau corba, fins a desenvolupar un cos graonat en el centre i unir-se, finalment, amb la coneguda "torre del rellotge". Del seu cos destaca la base, formada per cinc cobertes a doble vessant -que contenen cinc rodones decorades per trencadís de ceràmica- i de la que surt la característica punxa.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 9, que inclou una mostra molt variada de l'arquitectura civil sitgetana, des de grans casals datables entre els segles XVII i XIX, a construccions populars. L'element més significatiu del conjunt és, precisament, la Casa del Rellotge. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges. L'edifici també és conegut com Casa del Cap de la Vila o Casa del Rellotge.

Bartomeu Carbonell i Mussons (Sitges, 1859-1947) va emigrar a Santiago de Cuba, on establí la firma comercial "Carbonell. Hnos" dedicada a la importació de teixits. A la seva tornada va encarregar la construcció d'una gran residència a l'arquitecte Ignasi Mas i Morell, per a la qual cosa va triar una parcel·la de forma irregular, situada al bell mig del nucli històric sitgetà, a la plaça Cap de la Vila. En aquest indret s'aixecava un dels sis portals de l'antiga muralla de Sitges (s. XVII). La primera construcció civil fou construïda per Gaietà Buïgas i Monravà, segons un projecte aprovat pel consistori el 17 de juny de 1889. El promotor de l'edifici modernista va sol·licitar la llicència d'obra el mes de desembre de 1912 i va presentar els plànols del projecte definitiu al maig de l'any següent. Com ja hem dit, el responsable de l'execució tècnica de l'obra fou l'arquitecte Ignasi Mas i Morell, qui va finalitzar l'edifici l'any 1915. Pel que fa a l'autor de l'edifici, l'arquitecte Ignasi Mas i Morell (1881-1853) compta a diferents obres realitzades amb plantejament modernista. A Barcelona va construir la plaça Monumental i els magatzems "El Siglo". Fora de la capital és coneguda la seva actuació a Sant Pol de Mar, on va dirigir l'aixecament de les escoles, i a Sant Joan Despí on va construir la Casa Auriga. A Sitges l'únic edifici que va projectar va ser, precisament, la casa del Cap de la Vila.

BAREY, A. (1979) "La difusione del modernismo", revista "Lotus" núm. 23. Milà. COLL, I. (1979) "L'obra sitgetana de Gaietà Buigas i Monravà" a Butlletí del Grup d' Estudis Sitgetans, nº 12. Sitges. COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges. DDAA (1990) "Americanos. Indianos. Arquitectura i urbanisme al Garraf, Penedès i Tarragonès (Baix Gaià). Segles XVIII-XX". Vilanova i la Geltrú. LAHUERTA, J. (1978) "El arquitecte Ignasi Mas (1881-1953) revista " Carrer de la Ciutat" nº 2. MONTE, M.A. (1986) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11980 Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)